dissabte, de febrer 25, 2006

Mataró, ciutat bloc

¿Sabíeu que Mataró, la nostra ciutat, és un cas únic al món dels blocs? Doncs sí, vivim en una ciutat bloc. Durant el darrer any i mig s’hi ha creat desenes d’aquestes pàgines personals. En un article escrit a Periodistas21.blogspot.com per Juan Varela, periodista i consultor de mitjans, podem llegir: “Si existeix un lloc a Espanya on el blocs actuïn com a mitjans socials i hagin enriquit el debat públic aquest lloc és, sense dubte, Mataró”. Varela atribueix aquest fenomen blogger al primer secretari del PSC- PSOE de Mataró, Ramon Bassas, que ja fa més d’un any que hi escriu diàriament, i ho fa amb aquestes paraules: “la culpa és d’un superusuari, una persona situada en el lloc just per ser el líder d’una fructífera i activa comunitat virtual”. Després, animats per ell i pel seu bloc, s’ha anat ampliant una xarxa social política, participativa i ciutadana que fa de Mataró en exemple del periodisme i dels anomenats blocs polítics. Com diu Saül Gordillo, periodista maresmenc, redactor en cap de El Punt: “el bloc és una arma que tenen els polítics locals o comarcals per significar-se i reivindicar-se. No tenen molts recursos, però hi posen ganes, temps i ingeni i, amb tot això, poden arribar a tenir un paper a la Xarxa, que sense un bloc no tindrien. És com una manera d’obtenir reconeixement en el seu propi partit”. Un cas recent d’això és el diputat Manuel Mas (PSC en el Congrés, l’alcalde de Mataró anterior a l’actual) que segueix els passos de Ramon Bassas. Fa poc es va unir a la blogosfera l’actual alcalde de Mataró Joan Antoni Baron.

En el diari digital Capgròs s’explica el recolzament dels medis als blocs: “A Mataró pràcticament no hi ha premsa de pagament. L’actualitat local està a la premsa digital, Capgròs o Portal Mataró, dos medis promocionats per la premsa gratuïta. Això ha donat impuls a la cultura digital i ha motivat que molta gent opini del dia a dia de la ciutat”. També ha influït l’apropament i el trobar-se cada dia al carrer. “En alguns casos m’han dirigit la paraula per primera vegada per explicar-me que m’havien llegit”, diu Burgada.

Es podria dir que aquest efecte bloc a Mataró és animada per factors com els debats polítics, l’alta penetració d’Internet, un sentit de comunitat local i ciutadana, són una alternativa als mitjans tradicionals, fa que sorgeixin comunitats de ciutadans que discuteixen esdeveniments polítics o que les entitats polítiques utilitzin aquest medis com eines de comunicació i màrketing polític.

Tot i que alguns blocaires mataronins diuen que encara hi ha una falta de interès d’una gran part de la població per la informació, tant local com personal, Castanyer confia en els blocs perquè “es poden dir coses que no es diuen en altres medis gràcies al fet que no hi ha intermediaris”

Personalment, m’encanta aquest medi de comunicació. El veig eficaç, atractiu, on es poden crear debats, comunicatius, expressius, originals... Cal destacar que hi ha molts blocs que mereixen consideració. Mataró és un exemple de ciutat bloc, però crec que amb el pas dels anys moltes més ciutats s’hi afegiran, fins i tot pobles. Aquesta oferta mediàtica de la xarxa és imparable, em sembla.

Si voleu un llistat de pàgines personals mataronines i maresmenques, el diari digital Capgròs ens l’ofereix.